Als het niet vanzelf gaat
Voor informatie omtrent het COVID-19 (Corona) virus en de handelswijze bij consulten, verwijs ik u naar de Nieuws blog berichten.
Borstvoeding geven gaat gelukkig vaak vanzelf. Maar helaas niet altijd. Ik bied als lactatiekundige en neonatologie/kinderverpleegkundige de nodige begeleiding om het voeden van je kindje zo goed mogelijk te laten verlopen. Ook wanneer flesvoeden problemen geeft of als je kindje veel huilt, kun je bij mij terecht voor advies.
Afgestemd op jouw behoefte. Van voorbereidng in de zwangerschap tot de kraamweek en daarna.
Zo nodig kan ik voorzien in de huur of aanschaf van een kolfapparaat aangepast op individuele wensen, voorzien van persoonlijke instructie.
Verder beschik ik over bijvoedhulpmiddelen (oa een borstvoedingshulpset of een geschikte fles), Hydrogel tepelverband en geef ik begeleiding bij aanleggen om kapotte tepels te voorkomen/te verminderen en doe mondonderzoek bij de baby om eventueel de functie en anatomie van een te kort tongriempje in kaart te brengen.
consultEen goede start
Wanneer je kindje geboren wordt, wil je het graag zien groeien. Met borstvoeding geef je je kindje de beste start. Borstvoeding biedt bescherming tegen ziektes en bevat voedingsstoffen die precies op je kindje zijn afgestemd. Maar het is meer dan voeding alleen.
Borstvoeding geeft veel huid op huid contact en daarmee veel Oxytocine (toeschiethormoon/liefdeshormoon) en Prolactine (melkhormoon) bij de moeder en ook bij het kind. (Tip: het boek de Oxytocinefactor) . Prolactine laat de moeder nog meer moederen en Oxytocine geeft de moeder een prettig ontspannen gevoel. Deze hormonen bevorderen de hechting, tevens zorgt borstvoeding dat je goed naar je kindje leert kijken en leert wat je kindje nodig heeft. Geeft het voedingssignalen of heeft je kindje troost en nabijheid nodig,dit vind je kindje aan de borst, aan een legere borst kan een kind nooit teveel drinken, maar toch zuigen voor comfort. Moedermelk is levende melk, met levende afweercellen die zich aanpast aan de leeftijd van je kind. Bijvoorbeeld als je kind gaat kruipen komen er meer directe afweercellen in je moedermelk. Wist je dat in Borstvoeding wel 5x zoveel meer stoffen in zitten dan in kunstvoeding en dat kinderen die landurig borstvoeding hebben gehad een sterkere immuunreactie laten zien bij vaccinaties? Langdurig borstvoeding geven geeft een lager risico op borstkanker. Zo zijn er nog veel meer redenen om voor borstvoeding te gaan, een heel gezellige periode met jouw kindje! En je mag zolang borstvoeding geven, zolang jij wilt! Op verzoek, ook als je kindje al andere voeding gaat eten, dan blijft je genoeg melk produceren om lange tijd borstvoeding te blijven geven. Voor een kindje is het heel normaal om de eerste jaren borstvoeding te krijgen, ter ondersteuning van het immuunsysteem en de behoefte aan troost en comfort (mamahonger).
Soms lukt het niet zoals je graag zou willen, dan zijn er soms nog mogelijkheden om toch weer meer melk aan te maken of een combinatie met kunstvoeding te maken. Daar kan ik je in begeleiden.
Lactatiekundige begeleiding in ISALA
14 jaar heb ik als Lactatiekundige IBCLC in ISALA gewerkt en ik heb 20 jaar op de afdeling Neonatologie en als Kinderverpleegkundige gewerkt.
Nu ben ik in opleiding tot ICN-verpleegkundige ope Neonatale Intensive Care (NICU). Als jij of je kindje opgenomen is in ISALA of je komt op de polikliniek en sta je onder begeleiding van de zwangerschap door een gynaecoloog, dan kun je daar vragen om lactatiekundige begeleiding, dit is een service en brengt geen extra kosten met zich mee.
Lactatiekundig spreekuur voor zwangeren onder medische begeleiding in ISALA.
Wanneer je vragen hebt over borstvoeding tijdens de zwangerschap, kun je een afspraak maken met de lactatiekundige (één consult is gratis wanneer u onder behandeling van de gynaecoloog bent). Dit kan wanneer je een slechte ervaring met borstvoeding hebt gehad en dit de volgende keer wil voorkomen. Een consult is ook aan te raden als je zwanger bent van een meerling, een kindje met een aangeboren afwijking krijgt en na een borstoperatie of medicatiegebruik.
Er kan een afspraak gemaakt worden met de lactatiekundige op maandag-, dinsdagsmorgens, en donderdag- of vrijdag smorgens of smiddags, bijvoorbeeld in combinatie met een afspraak bij het VSO (Verpleegkundig Spreekuur Obstetrie of een afspraak bij de gynaecoloog).
“Borstvoeding geven is een recht en moedermelk is de optimale voeding voor het jonge kind. Lactatiekundigen IBCLC begeleiden het proces van borstvoeding en lactatie en bieden zorg op maat. De relatie tussen moeder en kind staat centraal en lactatiekundigen scheppen voorwaarden om de keuzes van de moeder te verwezenlijken”. Mission statement NVL